Afbeelding Corine Korrel

Corine Korrel

Oprichter – VMBO On Stage
www.onderwijsonstage.nl

“Kiezen met je hart is nooit een optelsom van rationele argumenten en afwegingen. Je wordt wel of niet verliefd op die ene persoon, je houdt wel of niet van gember of drop, je vindt schilderen of zwemmen wel of niet leuk om te doen. Waarom zou dat anders (moeten) zijn als het gaat om beroepskeuze?

Neem bijvoorbeeld VMBO leerlingen die als jongste al voor een beroeps-studie keuze komen te staan. Natuurlijk willen we jongeren niet opleiden voor werkloosheid, maar bijvoorbeeld VMBO leerlingen komen pas na 4 tot 8 jaar op de arbeidsmarkt en moeten rond hun 15e al die hele moeilijke keuze maken. Voor hen is de arbeidsmarkt een glazen bol.

Ook voor grote mensen overigens…. er zijn rapporten van arbeidsmarktdeskundigen die elkaar telkens weer tegenspreken. Laten we daarom jongeren gunnen om te mogen kiezen met hun hart. Ontdekken waar je goed in bent, waar je van gaat stuiteren en waar je blij van wordt is onbetaalbaar. Daarom moeten we meer investeren in toekomstdromen en intrinsieke motivatie. Daarmee ontstaat een beroepshouding en loopbaanbewustzijn die het hele leven mee gaan. Bevlogenheid is een energiebron en fungeert als brandstof voor drukke werkdagen. Drive voelen voor je werk (of stage)  is ook een motor voor leergierigheid. Passie en bevlogenheid overdragen is gratis (gelijke kansen!); toekomstdromen hebben geen kleur of afkomst (inclusie!); en loopbaanbewustzijn maakt iemand weerbaar en wendbaar op de arbeidsmarkt (Leven lang leren!).

Laten we voorzichtig zijn met keuzes die gemaakt worden op basis van prikkels als een gratis opleiding, de druk van een krimpregio of de glazen bol van de kansrijke arbeidsmarkt. Jongeren mogen dromen en ze hebben ‘kiesrecht’.  Vak focus geeft toekomstperspectief, en dat motiveert om opleidingen af te maken en een weg te vinden naar het bedrijfsleven. Beroepskeuze is te belangrijk om alleen een taak van het onderwijs te laten zijn. Echt gemotiveerde toekomstige beroepsbeoefenaren en vakmensen zijn voor de samenleving van groot maatschappelijk en economisch belang. Daarom moeten we meer en structureler investeren in nog betere begeleiding van beroepskeuze van jongeren. Samen met leraren, ouders, ondernemers en de overheid. Omdat internet en boekjes geen passie over een vak over kunnen brengen en omdat denken over je toekomst een feest mag zijn.”